HTML

Kumánia Gyógy- és Strandfürdő

A kisújszállási strandfürdő fejlesztése a város vezetésének évek óta kiemelt célja. Az elmúlt esztendőkben sikerült a medencéket felújítani, szaunát és új öltözőket kialakítani, a gyógymedencét téliesíteni. Most olyan fejlesztések veszik kezdetüket, amelyektől a jelenlegi látogatószám akár megháromszorozódása remélhető.

A projekt fontosabb adatai

Projekt címe:
Kumánia Kisújszállási Gyógy-és Strandfürdő gyógy- és wellnessturisztikai célú fejlesztése Kisújszálláson

Kódszáma: ÉAOP-2.1.1/A-2F-2009-0010

Projekt kezdete: 2010. május 27.

Projekt várható befejezése: 2012. április 30.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege:
nettó 461.325.955 Ft

Projekt összköltsége: nettó 946.213.458 Ft

Tervező:
KÉSZ Építő és Szerelő Zrt., NRZST Építészműhely Kft. (Hayde Tibor)

Kivitelező: Kalotherm Zrt.

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége:
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft., 4025 Debrecen, Széchenyi u. 31., Telefon: 06- 52/501-102

Információ

Kui János
ügyvezető igazgató

Kumánia Gyógyfürdő Kft.

5310 Kisújszállás, Rákóczi u. 12.

Tel.: 59/88-77-10
e-mail: kumania@kumania.hu

www.kumania.hu

A Kumánia Gyógy- és Strandfürdővel kapcsolatos információkat, újdonságokat mostantól önálló honlapunkon követhetik a www.kumania.hu oldalon.

Címkék: telefon honlap információ ár nyitvatartás elérhetőség Kumánia

02.
május

Megnyílt!!!

Kumánia Fürdő  | 

Május 1-én megnyitotta kapuit a kisújszállási Kumánia Gyógy- és Strandfürdő. A beruházás az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával  valósult meg mintegy 1,8 milliárd forintból (társprojektjével, a 3 csillagos Hotel Kumániával együtt). A komplexumot a város polgármestere, Kecze István, valamint a kivitelező Kalotherm Zrt. vezetője, Szabó Lajos mellett dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter adta át.

A 2010 májusában kezdődött projektek részeként épült egy 58 méter átmérőjű, kör alakú medencetér, így az eddigi szezonális fürdő télen-nyáron elérhetővé vált. Az új főépületben a számos, beutalóval is elérhető fürdőgyógyászati szolgáltatás mellett helyet kapott a fizioterápiai szakrendelés is, így a betegek mindent egy helyen vehetnek igénybe. Emellett wellness elemekkel, finn és infraszaunával, Kneipp-taposóval, gőzkabinnal, fény- és aromaterápiával bővült a fürdő kínálata. S amíg a felnőttek a termálmedencében vagy a jacuzziban pihennek, illetve a kezeléseken vesznek részt, a gyerekek a legkisebbeknek kialakított gyermekmedencében, illetve az 1,4 méter mély pancsolóban szórakozhatnak.

A komplexumot délelőtt, a hivatalos szalagátvágással adták át, s délután már ki is próbálhatták az érdeklődők.

 

 

Április 11-én és 12-én a lakosság is megnézhette a Kumánia Gyógy- és Strandfürdőt. Több mint 300-an voltak kíváncsiak az új komplexumra, amelyet 20-25 fős csoportokban nézhettek meg - még a május 1-jei nyitás előtt.

 

A budapesti után március végén a debreceni utazás kiállításon is részt vettünk. A látogatók közül sokan voltak kíváncsiak a Kumánia Gyógy- és Strandfürdőre.

 

 

Utazás a Nagykunság szívébe, utazás Kumániába

 

Az immár 35. alkalommal megrendezett budapesti Utazás kiállításon idén Kisújszállás önálló standdal jelent meg. Március 1-4. között több ezer érdeklődő fordult meg a Kumánia Gyógyfürdő pultjánál. A nagy érdeklődés az ízlésesen berendezett standnak és a nem mindennapi névnek, a Kumániának volt köszönhető.

A 4-es számú főút forgalmának köszönhetően városunk neve sokaknak ismerősen csengett. Az új fürdő hallatán felvillanyozódtak a tekintetek, és több ígéretet is kaptunk arra, hogy ezentúl meg is állnak a városban egy kis pihenésre, felfrissülésre, néhány kellemes és nyugodt nap eltöltésére. A kun kvíz keretében lehetőség nyílt egy kis játékra is. Igazán egyszerű kérdéseket tettünk fel, és a helyesen válaszolók között pénteken és szombaton belépőjegyeket sorsoltunk ki, valamint szombat délután két fődíjunk is gazdára talált.

A megjelenésünk a kapcsolatépítés terén is igen hasznosnak bizonyult - több újság, internetes oldal képviselője, útikönyvek szerkesztője és térképek készítői is érdeklődtek a Kumánia és Kisújszállás bemutatása iránt.

Mozgalmas és hasznos négy napon vagyunk túl, ám bizton állíthatom, hogy megérte a fáradságot! Bízunk benne, hogy a kiállításon való részvételünk abban is megtérül, hogy hamarosan vendégként köszönthetjük az érdeklődőket Kisújszálláson.

 

Farkas Kató,
a Tourinform Iroda megbízott vezetője

 

A Kumánia Gyógyfürdő Kft-be villanyszerelő, vízvezeték-szerelő, lakatos vagy kertész végzettségű alkalmazottakat keresnek. A pályázóknak vállalniuk kell, hogy felvétel esetén önerőből elvégzik a vízforgató-gépész vagy az uszodamester képzést, amely kb. 60 ezer Ft-ba kerül. A pályázatokat február végéig várja a fürdő igazgatója, Torkos György elektronikusan a kumania@kisujszallas.hu e-mail címre, vagy postán a Kisújszállás, Szabadság tér 1. címre, Torkos Györgynek címezve. A dolgozók áprilisban állhatnak majd munkába. További információ kérhető igazgató úrtól a 30/-483-9521-es mobilszámon vagy személyesen a Városháza emelet 19-es irodájában.

Már a belső munkák zajlanak!

Az októberi testületi ülésen döntöttek a képviselők arról, hogy ki legyen a Kumánia Gyógyfürdő Kft. ügyvezetője. A hat pályázó közül Torkos Györgyöt, a cserkeszőlői fürdő korábbi vezetőjét tartották a legmegfelelőbbnek a posztra.

Torkos György Cserkeszőlőn él. Mezőgazdasági gépész-üzemmérnöki, illetve műszaki tanári diplomával rendelkezik. Több évig oktatott is, illetve önállóan gazdálkodott – 1991-ben „A Magyar Mezőgazdaságért” kitüntető címmel is elismerték. Cserkeszőlőn 1994-2006 között települési képviselő volt, javaslatára alapították meg az Idegenforgalmi Bizottságot, amelynek elnöke is volt.

A cserkeszőlői fürdő élére 2004-ben nevezték ki, amikor a korábbi igazgató váratlanul távozott. Nagy lendülettel látott hozzá a strand fejlesztéséhez: három év alatt helyiből országos jelentőségűvé minősítették át az intézményt. Így már nemcsak a helyiek, hanem az ország bármely részéről érkezhettek a gyógyulni vágyó betegek.

A kisújszállási fürdőt is szeretné minél hamarabb országos rangra emelni. Ez nemcsak a strand, hanem a hotel szempontjából is fontos, hiszen az új, háromcsillagos szállodában már kényelmesen pihenhetnek a városba érkezők.

A fürdővezető december 1-jén kezdett el dolgozni: jelenleg a tervek megismerése mellett a beruházás figyelemmel kísérését is fontosnak tartja. Ahogyan elmondta, nagyon jó és egyedi az új komplexum, amely a kisújszállási kun hagyományokkal kiegészülve igazán vonzó lehet. Jónak tartja a szaunavilágot, a talpmasszázst bárki számára elérhetővé tevő, kavicsos Kneipp-medencét, illetve azt is, hogy több medence is fedett lesz, így rossz időben és télen is használható.

Az új igazgató egyik fontos feladata lesz a leendő dolgozók kiválasztása is – várhatóan jövő márciusban. Torkos György szeretne olyan lelkiismeretes, elhivatott alkalmazottakat, akik rendelkeznek a megfelelő szaktudással és akár továbbképzéseket is vállalnak. Már több mint száz önéletrajz érkezett hozzá, vannak azonban hiányzó szakterületek: a fürdő gépészetének működtetéséhez uszodamesterekre, ezek hiányában tanulásra nyitott villanyszerelőkre, lakatos-gépszerelőkre vagy vízvezeték-szerelőkre lenne szükség.

Az új fürdővezető azt is kiemelte, fontos, hogy a kisújszállásiak is megismerhessék a beruházást, az új fürdőt és szállodát. Ezért szeretne számukra egy tájékoztatót tartani. Kéri emellett a helyieket, segítsenek abban, hogy az egész ország megismerje Kisújszállást és a Kumániát, s vigyék a fürdő és a hotel jó hírét.

 

Az igazgatót a TV Kisúj kérte, hogy mutatkozzon be, illetve mondja el terveit.

 

 

 

Kisújszállás Város Önkormányzata már korábban döntött arról, hogy az ÉAOP-2.1.1/A-2f-2009-0010 pályázat részeként megújuló Kumánia Kisújszállási Gyógy- és Strandfürdő üzemeltetésére (a szintén pályázati forrásból épülő hotellel és a már meglévő ifjúsági szállással közösen) önálló céget alapít. Októberben kiválasztották, december 1-jén pedig már munkába is állt a Kumánia Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatója. A képviselők hat pályázó közül Torkos Györgyöt, a cserkeszőlői fürdő korábbi vezetőjét választotta.

Néhány napon belül elmondhatjuk: tető alatt van a Kumánia Gyógy- és Strandfürdő. A beruházás jól halad, már a nyílászárók is megérkeztek, így várhatóan a téli időszakban sem kell majd leállnia a kivitelezőnek, hanem tudja csinálni a belső munkákat. 

 

Tatár Zoltán alpolgármester úr szakszerű idegenvezetése a megújuló fürdőről:

Újabb képek az építkezés állásáról:

Rövid szünet után ismét folyik a termálvíz a Bárány-kútból. Nemrég a fürdőfejlesztés miatt, az új kút fúrása kapcsán kellett leállítani. Most azonban ismét üzemel – ugyanolyan minőséggel, mint korábban.

14.
szeptember

Rohamléptekkel

Kumánia Fürdő  | 

(és határidősen) halad a fürdő építése...

 

Halad a Kumánia Gyógy- és Strandfürdő építése. A megújuló fürdő vízszükségletét a régi kút önállóan már nem tudta volna biztosítani, ezért egy új kutat fúrnak.. Az új kút fúrásánál most érték el azt a réteget, ahonnan a Bárány-kút is kapja a vizet. Addig, amíg ezen a részen nem jutnak keresztül, műszaki okokból el kell zárni a régi kutat.

A Bárány-kút elzárása ideiglenes, csak a munkálatok idejére szól – várhatóan szeptember végén már ismét járhatnak ide termálvízért a kisújszállásiak. A munkálatok végéről, illetve a Bárány-kút „megindításáról” tájékoztatni fogjuk a lakosságot. A kellemetlenségért elnézésüket kérjük.

Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete augusztusi ülésén úgy öntött, kft.-t hoz létre a megújuló fürdő és az új szálloda üzemeltetésére. A Kumánia Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatói állására pályázatot írtak ki - a jelentkezőknek szeptember 19-én 14.00-ig kell beadni pályázatukat. A pályázati kiírás megtalálható a www.kisujszallas.hu oldalon, de innen is letölthető.

A fürdő fogadóépületében a tégla válaszfalak már elkészültek. Az építkezés jelenlegi fázisában a vízvezetékek, az elektromos vezetékek és a légtechnika kiépítése zajlik. Ezzel párhuzamosan a tetőszerkezet kivitelezése is megkezdődik. A medencetér íves részén is a kőműves munkák végéhez közelednek, öntik a medencecsarnok tartópilléreit, valamint azt a központi épületmagot, amely lépcsőházként és légcsatornaként is szolgál majd. Ezekre a tartópillérekre és a központi magra fogják később ráhelyezni a hatalmas, közel 50 méter hosszú ragasztott fatartókat. A tartópillérek, a központi mag és a hozzájuk csatlakoztatott fatartók képezik a medencecsarnok vázát, mely az egész épületet tartja majd. Az új termálkút fúrásánál most telepítik a nagyobb mélységű fúrásra alkalmas berendezést, mivel már elérték a korábbi fúróval kivitelezhető maximális, 400 méteres mélységet.

Mozgóképes beszámoló a fürdőfejlesztés állásáról, kalauzunk Tatár Zoltán alpolgárrmester úr:

 

Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az április 26-ai ülésén tárgyalt a fürdőgyógyászati szolgáltatások fenntartásáról. Erre azért volt szükség, mert az utóbbi hetekben, hónapokban jelentősen visszaesett a forgalom. A Kumánia Kisújszállási Gyógy- és Strandfürdő építési munkálatai miatt ugyanis nem üzemel a termálvizes gyógymedence, így sokan inkább olyan környékbeli fürdőkbe utaltatják be magukat, ahol a kezelések után a termálvíz gyógyító erejét is ki tudják használni regenerálódásukhoz. Mivel a lecsökkent forgalom mellett is magasak a fenntartási költségek, a testület úgy döntött, a Kumánia Gyógy- és Strandfürdő átadásáig szüneteltetik a fürdőgyógyászati ellátást, így június 1-jétől nem érhető el ez a szolgáltatás. A döntés meghozatalakor kiemelt szempont volt, hogy a dolgozókat továbbra is alkalmazzák – őket a fürdőt üzemeltető Kisújszállási Vízmű Kft. áthelyezte más területekre.

A Kumánia Kisújszállási Gyógy- és Strandfürdő építése jól halad, így már nem csak a látványtervekből lehet sejteni, hogyan is fog kinézni a komplexum. A munkák a feburár 10-ei alapkőletétel után kezdődtek, s várhatóan jövő tavasszal fejeződnek be.

kumania: IMG 7853

kumania: medence 

Kedves Vendégeink!

Felhívjuk figyelmüket, hogy a Kumánia Kisújszállási Gyógy- és Strandfürdő fejlesztése, illetve a Hotel Kumánia építése miatt várhatóan 2012 májusáig a medencék nem üzemelnek, a termálvizes gyógymedence, illetve a gyógytorna kivételével a fürdőgyógyászati kezelések azonban továbbra is elérhetőek.

Megértésüket köszönjük!

Kisújszállás Város Önkormányzata rendszeresen tart lakossági fórumokat a helyiek tájékoztatására. Április 6-án a Nagykun klubba várták az érdeklődőket. Kecze István polgármester prezentációján keresztül bemutatta a város fejlődését, s ennek egyik leglényegesebb elemét: a fürdő fejlesztését. Az ÉAOP-2.1.1/A-2f-2009-0010 kódszámú, „Kumánia Kisújszállási Gyógy- és Strandfürdő gyógy- és wellnessturisztikai célú fejlesztése Kisújszálláson” című projekt kapcsán a városrész önkormányzati képviselője, Gönczi Károly is beszámolt arról, az építkezés hogyan érinti az itt élőket. Majd mindketten válaszoltak a kérdésekre. A projekt során kiemelt hangsúlyt kap a környezettudatos gondolkodás: a fürdőt a termálvíz segítségével fogják fűteni. Emellett a lakossági fórumon szelektív hulladékgyűjtőket helyeztünk el, hogy ezzel is erősítsük környezetünk védelmének fontosságát a résztvevőkben.

Lehet, hogy egy kicsit szomorú képek, de gondoljunk arra, mi lesz helyette!

 

Miért is lesz új neve a fürdőnknek?

 

A névadás (ami tulajdonképpen egy új márka alapítását jelenti) legfontosabb szempontja, hogy megkülönböztessen minket konkurenseinktől, és olyan dolgokat mondjon el rólunk, amit üzenni szeretnénk reménybeli vendégeinknek.

Az eddig használt Erzsébet Gyógyfürdő névvel éppen itt akadt probléma. Több fürdő (pld. a miskolci városi termálfürdő), és még több szálloda viseli a nevet, így megkülönböztető ereje kétséges, a szóba jöhető internetcímek (pld. www.erzsebetfurdo.hu, erzsebethotel.hu stb.) is mind foglaltak.

Olyan nevet kerestünk, ami nem hasonlít egyetlen másik fürdő elnevezéséhez sem (így semmiképpen nem szerettünk volna beállni pld. a rengeteg aqua- kezdetű komplexum sorába), magyarul és idegen nyelven is érthető és megjegyezhető (de lehetőleg nem angolos kiejtésű), és a legtöbbet mondja el rólunk.

Mivel elsődleges célcsoportunk a régió lakossága, ezért fontos, hogy régió kohézióját is megtestesítő névvel dolgozzunk.    Kunország, más néven Kumánia (latinul Cumania) a középkori kun szállásterületek történelmi elnevezése volt. Kisújszállás egyike a legfontosabb kun eredetű településeknek, s őrzi is ezeket a hagyományokat, melyek visszaköszönnek a fürdő és a szálloda logójában, s magában az épületben is. Emellett a szolgáltatásokba is beépülnek majd az ősök hagyományai.

Így született meg tehát az új név és a logotípia: Kumánia Kisújszállási Gyógy- és Strandfürdőfürdő.

kumania: kumanialogo VV

 

 kumania: arculatielemek

 

Az új névről és az arra épülő kommunikációról fejti ki véleményét a szakember ezen a felvételen (9:40-től)

 

 

 

Sajtószemle, 2011 február

 

- Duna Televízió - Váltó


 

- MTV Szeged (06:50-től!)

(a tudósítások megtekintéséhez klikkelj a képre)

kumania: szegedtv

 

- Itthon otthon van

kumania: itthon


- Szolnoki Napló

kumania: szolnok


- Önkormányzat.net

kumania: önkorm

 

- MTI

kumania: mti

 
- Mezőtúr.com

kumania: mezőtúr- Önkormányzati honlap  

kumania: kisúj


- Tv Kisúj

kumania: kisújtv

 

- Freevlog 1

kumania: freevlog


- Freevlog 2

kumania: freevlog2