HTML

Kumánia Gyógy- és Strandfürdő

A kisújszállási strandfürdő fejlesztése a város vezetésének évek óta kiemelt célja. Az elmúlt esztendőkben sikerült a medencéket felújítani, szaunát és új öltözőket kialakítani, a gyógymedencét téliesíteni. Most olyan fejlesztések veszik kezdetüket, amelyektől a jelenlegi látogatószám akár megháromszorozódása remélhető.

A projekt fontosabb adatai

Projekt címe:
Kumánia Kisújszállási Gyógy-és Strandfürdő gyógy- és wellnessturisztikai célú fejlesztése Kisújszálláson

Kódszáma: ÉAOP-2.1.1/A-2F-2009-0010

Projekt kezdete: 2010. május 27.

Projekt várható befejezése: 2012. április 30.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege:
nettó 461.325.955 Ft

Projekt összköltsége: nettó 946.213.458 Ft

Tervező:
KÉSZ Építő és Szerelő Zrt., NRZST Építészműhely Kft. (Hayde Tibor)

Kivitelező: Kalotherm Zrt.

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége:
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft., 4025 Debrecen, Széchenyi u. 31., Telefon: 06- 52/501-102

Információ

Kui János
ügyvezető igazgató

Kumánia Gyógyfürdő Kft.

5310 Kisújszállás, Rákóczi u. 12.

Tel.: 59/88-77-10
e-mail: kumania@kumania.hu

www.kumania.hu

Kisújszállás városvezetésének az a célja, hogy a fürdő képes legyen egész éven át tartó, bőséges fürdőprogrammal rendelkező kínálati elemként fellépni a régió egészségturizmusának piacán, versenyképes turisztikai vonzerővé váljon, melyből Kisújszállás és a kistérség vállalkozásai is profitálnak.

A tervezett új szolgáltatások (a gyógyászati kezelőhelyiségek és wellness szolgáltatások; új, többfunkciós medence kialakítása élményelemekkel; szaunaközpont; vonzó pihenőterek: büfé, üzletek és új fedett öltöző) mind a minőség javítását és a szezon kibővítését, meghosszabbodását szolgálják. A gyógyászati szolgáltatási kapacitás bővítése is fontos a városban, mert annak a betegnek, akinek a helyi reumatológiai és fizioterápiás szakrendelésen kezeléseket írtak fel, sokszor – főleg a nyári időszakban – heteket kellett várnia a hosszú várólista miatt. Ráadásul a projekt megvalósítása után már nemcsak Kisújszállásról és a környező településekről, hanem az egész megyéből jöhetnek majd az egészségpénztár által támogatott kezelésekre.

A projekt leglátványosabb eleme az a mintegy 58 méter átmérőjű medencetér lesz, amely a már meglévő két, és az új többfunkciós medence felé épül. Ezzel sokszorosára nő a télen is használható terület, s így egész évben elérhetőek a fürdőgyógyászati szolgáltatások is.

Emellett elkészül egy új bejárati épület is, amely közvetlen összeköttetésben lesz a Hotel Kumániával. Itt kapnak majd helyet a fürdőgyógyászati kezelések és maga a rendelő is.
A beruházás részeként megvalósuló épület üzemeltetése nagyon sokba kerülne – a projektbe azonban olyan elemeket is beépítettünk, amelyekkel ez jelentősen csökkenthető. Az új medence miatt új termálkutat fúrunk, amelynek vize egyben fűti majd a fürdőt és a szállodát, illetve a melegvizet is biztosítja. A termálkútból a termálvíz mellett gáz is a felszínre jut: ezt villamos energia előállítására szeretnénk fordítani. Mindezzel nemcsak olcsóbb lesz az üzemeltetés, de a környezetet is kíméljük.

kumania: ujlatvany kivulrol

kumania: 0015 0001 kumania: 0015 0016

kumania: 0015 0017 

A beruházással színvonalasabbá válik az egészségturisztikai kínálat, új munkahelyek jönnek létre. Emellett a projekt a helyi vállalkozások (szállodák, éttermek) és fejlesztések mozgatórugójává válhat.